Reklam

Dekorasyon İçin Ayna Türleri

Dekorasyon İçin Ayna Türleri

img

Çoğu evde sadece işlevleri ile yer bulan ya da klasik bir dekorasyon unsuru olarak yemek odalarında, konsolların üstünde görmeye alışık olduğumuz aynalar

doğru açılarda, profesyonelce kullanıldıklarında yarattıkları illüzyon etkisi ile mekana farklı bir görünüm kazandırmaktadır. Bu sebeple aynalar her dönem dekorasyon trendlerinin vazgeçilmez unsuru halindedir. Siz de yazımızda bulabileceğiniz küçük ipuçları sayesinde ev dekorasyonunuzu ayna kullanımı ile zenginleştirebilirsiniz.

Kullanılacak Aynanın Boyutları Nasıl Olmalı?

Aynalar verdikleri sonsuzluk etkisi ile ışık kaynağının karşısına yerleştirildiğinde, en loş alanları bile aydınlatacak verime sahiptir. Bu sebeple dekore edilecek alanın büyüklüğü ve aldığı ışık miktarı kullanılacak ayna boyutunu da belirler. Küçük ve az ışık alan bir mekânda kullanacağınız çerçevesiz, panel formunda aynalar pencere ile doğru konumlandırıldığında -karşı duvara yerleştirmek bir seçenek olabilir- şüphesiz odayı genişletecek ve aydınlatacaktır. Burada anahtar nokta aynanın yansıtacağı manzaranın niteliği olabilir. Sevimsiz ya da iç karartan bir görüntünün evinize yansımasını istemeyebilirsiniz, böyle bir durumda aynayı daha akılcı şekilde konumlandırmak gerekebilir.
Pencerenizin önündeki manzaradan hoşnut iseniz oturma ya da yemek alanınızda aynı manzarayı çoğaltmak yine ayna kullanımı ile mümkün olabilir.

Bol detaylı, yoğun bir şekilde dekore edilmiş mekânlarda büyük ayna kullanımı görüntüyü kalabalıklaştırarak göz yoracağı için, bu alanlarda ayna daha küçük ölçekte, sade çerçevesi ile estetik bir obje olarak kullanılmalıdır. Genel olarak geniş bir perspektifi yansıtacak bir aynanın minimalist dekorasyon ile kullanım kuralı vardır denilebilir.

Odalara Göre Ayna Kullanımı 

Yatak odalarında ayna kullanırken, çerçeveleri mobilya renginize uygun, ayaklı, portatif modeller düşünülebileceği gibi, aynaları ekstra alan kullanımı gerektirmeden dolap kapaklarınızda ya da oda dekorasyonuna uygun değil ise dolap kapaklarınızın iç tarafında kullanabilirsiniz. Çocuk odalarında, çocuğunuzun boyu ve göz hizasına uygun, keskin kenarları için güvenli bir şekilde çerçevelenmiş aynalar, odaya ferah bir etki katabilir, aynı zamanda çocuğunuzu kendi giyim tarzını belirlemesi konusunda destekleyebilir.

Antreler ya da koridorlar gibi dar ve az ışık alan alanlarda mekânı genişletebilecek bir unsur olarak aynalar yine duvar paneli ölçülerinde kullanılabilir. Atmosferinden hoşnut olduğunuz bir odanızın kapısının karşısına konumlandırdığınızda mekânın pozitif etkisini koridor duvarlarında devam ettirebilirsiniz. Yine evlerin giriş bölümlerinde kullanılabilecek, esprili tarzda kesilmiş olan dekoratif aynalar sayesinde evinize modern ve dinamik bir görünüm katabilirsiniz.

Banyolarda ayna kullanımı işlevsel gerekliliği ile birlikte dekorasyonun olmazsa olmazlarındandır. Bu alanlarda, yine mekânın büyüklüğüne uygun bir yerleştirme, banyonuzu olduğundan daha aydınlık hale getirecektir. Burada ışığın geliş yönü doğru hesaplanmalı, ayna ışık kaynağının karşısına değil, mümkünse alt hizasına yerleştirilmelidir.